Żeberka w cebulowym sosie
Wiemy dobrze, że KIERujący się smakiem uwielbiają tradycyjne potrawy. Stąd pomysł na przepis na żeberka skąpane w cebulowym sosie.
Składniki
- 1 kg żeberek
- cebul
- 3 ząbki czosnku
- Szklanka wrzącej wody
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Marynata:
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
Przygotowanie
Żeberka kroimy w kawałki i nacieramy mocno składnikami marynaty.
Cebule kroimy w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim żeberka. Kiedy będą ładnie rumiane, przekładamy je do brytfanny lub do wolnowaru.
Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie tak miękkie, że kości będą łatwo odchodzić.
Wyjmujemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie, a sos blendujemy.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli będzie zbyt płynny zagęszczamy: pół łyżeczki skrobi rozpuszczonej w łyżce wody.