Slider

Tomahawk z glazurą cydrowo – musztardową

 

Niedzielny obiad z grilla? To danie będzie idealne do tej roli. Poznajcie przepis Krzysztofia Bielawskiego na tomahawk z wieprzowiny z kością (kawałek schabu wraz z tłuszczem i kostką), podawany z glazurą cydrowo-musztardową, botwiną i kwaśną śmietaną.

Składniki

  • tomahawk – ok. 300g
  • sos pieczeniowy – 20 ml
  • cydr jabłkowy – 10 ml
  • musztarda francuska – 6 g
  • miód lipowy – 5 ml
  • sól, pieprz – 5 g
  • botwina – 30 g
  • ogórek małosolny – 10 g
  • szczypior – 4 g
  • koper – 2 g
  • kwaśna śmietana 18% – 60 g

Przygotowanie

Tomahawk nacinamy od tłuszczu, doprawiamy solą i pieprzem, następnie grillujemy tak aby mięso przy kości było ścięte. Następnie w rondelku mieszamy sos pieczeniowy wraz z cydrem, musztardą i miodem polewamy nim cały tomahawk.
Wcześniej sparzoną botwinę wkładamy do miski dodajemy śmietanę, sól, pieprz, szczypior i koper całość mieszamy.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close