Skrzydełka w ostrej marynacie
Szukacie przekąski na spotkanie ze znajomymi? Mamy dla Was idealną propozycję. Pikantne skrzydełka w marynacie z chilli przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym.
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżka cukru lub innego „słodzidła”
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrego sosu chilli
Przygotowanie
Skrzydełka podzielić na 3 części – najcieńszą wyrzucić, a resztę natrzeć solą. Na maśle podsmażyć przez kilka sekund czosnek, dodać cukier, miód, ketchup i papryki. Gotować na małym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając, aż masa będzie mieć konsystencję pasty.
Wystudzić i wymieszać dokładnie ze skrzydełkami.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok. 60 – 70 min., w temp. 180 stopni, aż cukier z marynaty się skarmelizuje, tworząc ładną zarumienioną skórkę.