Schab duszony z jabłkami cebulą
W jaki sposób możecie go potem wykorzystać? Polecamy smakowite danie obiadowe – schab duszony z jabłkami i cebulą.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 kotletów ze schabu z kością
- 3/4 szkl. bulionu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
- 1 łyżka świeżej szałwii
- 1 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 średnie jabłka – cienko pokrojone w plasterki
- 1 mała czerwona cebula – pokrojona w półplasterki
- pieprz i sól
Przygotowanie
Przyprawcie kotlety z obu stron solą i pieprzem. Wlejcie 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Podgrzejcie ją na średnim ogniu.
Unieście kotlety na patelni i smażcie ok. 3-5 minut z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Kiedy będą gotowe wyłóżcie je na talerz. Na patelnię dolejcie pozostałą oliwę. Dodajcie jabłka i cebulę i smażcie 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Doprawcie solą, pieprzem, szałwią, rozmarynem i tymiankiem.
W małej misce wymieszajcie bulion drobiowy i musztardę. Uzyskaną miksturę wlejcie na patelnię. Delikatnie wymieszajcie drewnianą łyżką, zeskrobując z dna pozostałości po smażeniu.
Kotlety ułóżcie między jabłkami i gotujcie jeszcze 2-3 minuty, aż kotlety będą zupełnie miękkie, a ilość płynu zmniejszy się o połowę.
Et voilà – gotowe! Możecie się cieszyć aromatem wyśmienitego schabu.