Polędwiczka z czereśniami
Nie domyślacie się nawet, jak dobrze smakują czereśnie w asyście wieprzowiny! Gdy dodacie do tego boczek i camembert, powstanie idealny obiad na specjalną okazję. Wypróbujcie nasz przepis – naprawdę warto.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 100 g boczku w cienkich plasterkach
- 1 ser camembert
- sól i pieprz
- 2/3 szklanki wody + łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos czereśniowy:
- 2 szklanki czereśni lub wiśni
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Polędwiczkę oczyszczamy z białych błonek i kroimy na 2 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem na płaskie kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Ser kroimy w plasterki. Na każdym kotlecie kładziemy jeden plasterek i zawijamy w roladkę. Owijamy boczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki na złoto. Zalewamy wodą z sosem sojowym i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Czereśnie lub wiśnie drylujemy. Dodajemy do nich ocet i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do mięsa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy razem jeszcze ok. 2 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub sałatką z rukoli.