Niebanalna kiełbasa z rusztu
Skąd taka nazwa? BO nasz Szef Kuchni, Krzystof Bielawski, zawsze przygotowuje niebanalne połączenia. Tym razem zaproponował wyjątkowy przepis na Kiełbasę z rusztu, faszerowaną serem i przekładaną warzywami – podawaną z pikantnym sosem piri- pirii oraz pieczonym pieczywem.
Składniki
- kiełbasa – 1 sztuka
- papryka – 1 sztuka
- cebula czerwona – 1 sztuka
- cukinia – 1 sztuka
- papryczka piri-pirii (małe chili)
- pieczywo dobrej jakości najlepiej pełno ziarniste
- sok pomarańczowy – 50 ml
- oliwa z oliwek – 40 ml
- wędzona papryka – 5 g
- skrobia ziemniaczana – 10 g
- czosnek – 1 ząbek
- miód – 5 g
- sos sojowy – 10 ml
Przygotowanie
Drewniane patyczki do szaszłyków zanurzamy w wodze, aby nie spaliły się nam na grillu gdy będziemy układać gotowe przekładańce. Następnie kroimy kiełbasę i warzywa – mniej więcej na podobne kawałki ok 2 cm. Warzywa wrzucamy do osobnej miski, przelewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką w proszku.
Na patyczek nakłuwamy naprzemiennie kiełbasę i warzywa – ważne, aby zacząć i skończyć kiełbasą tak, aby szaszłyki się nie rozpadły. Gdy będą już gotowe układamy je na grillu.
Pieczywo należy skropić oliwą i również ułożyć na grillu. Gdy będzie już rumiane nacieramy je czosnkiem.
W małym rondelku gotujemy sok, następnie zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną. Dodajemy posiekane papryczki, miód i sos sojowy. Gotowym sosem polewamy kiełbaski.