Slider

Mini burgery

 

Wielbicieli smaku burgerów nie brakuje. Nasz przepis jest jednak wyjątkowy. Przygotował go dla Was specjalnie mistrz kuchni, Krzysztof Bielawski. Wymagają nieco wysiłku, jednak ich smak rekompensuje czas spędzony w kuchni.

Składniki

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier
  • drożdże
  • sól
  • mleko
  • masło
  • jajko
  • pierś z kurczaka
  • łopatka wieprzowa
  • wołowina mielona (zrazówka)
  • suszony lubczyk
  • musztarda
  • ketchup
  • pieprz
  • sos BBQ
  • ser cheddar
  • czerwona cebula
  • sałaty
  • pikle
  • pomidor
  • mango
  • przyprawa curry
  • bekon
  • papryka
  • ser camembert
  • konfitura żurawinowa
  • górski wędzony ser

Przygotowanie

Do misy wrzucamy przesianą mąkę, dodajemy rozpuszczone w cukrze drożdże, oraz ciepłe mleko z masłem. Dodajemy szczyptę soli. Całość należy dobrze wyrobić i odstawić przykryte ciasto w ciepłe miejsce – aby wyrosło.
Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na stół, wałkujemy i wycinamy koła. Układamy je na pergaminie, przykrywamy i ponownie czekamy aż wyrośnie.
Wyrośnięte bułki wkładamy do rozgrzanego pieca 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok 15 minut. Gdy wyjemy je z piekarnika, smarujemy je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
Pierś z kurczaka marynujemy w curry, doprawiamy solą i pieprzem następnie grillujemy.
Łopatkę wieprzową doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku ok .1 godziny. W 160 stopniach – tak, aby mięso się rozpadało.
Wołowinę doprawiamy ketchupem, musztardą solą, pieprzem suszonym lubczykiem i dodajemy roztopione masło. Całość należy dobrze wyrobić i uformować kotleciki, następnie z grillować.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close