Kotlet schabowy z szynką i serem
Kotlet schabowy jest jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce.
Klasyczna wersja tej potrawy jest Wam wszystkim z pewnością dobrze znana. Można ją w prosty i smaczny sposób urozmaicić, dodając do schabu nieco szynki i sera. W jaki sposób? Już śpieszymy z przepisem.
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 2 plastry ulubionego żółtego sera
- 2 plastry szynki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- ½ szkl. bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Staramy się, by były symetryczne. Solimy i pieprzymy z każdej strony.
Na środku układamy szynkę i ser. Mięso składamy jak pieroga.
Brzegi spinamy wykałaczkami lub łączymy ze sobą za pomocą tłuczka. Delikatnie obtaczamy w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na kolor złoty.