Kaszanka z młodą cebulką, jabłkami, miodem i dressingiem
Dzisiaj ma dla Was propozycję na kaszankę otoczoną korowodem aromatów. I to nie byle jakich! Jabłka, miód i cebula dymka dodadzą jej wyjątkowego smaku. Pieczona kaszanka w folii z młodą cebulką dymką, jabłkami, miodem i majerankiem i ogrodową sałatą z ziołowym dresingiem.
Składniki
- kaszanka – 1 sztuka
- cebula dymka – 3 sztuki
- jabłko – 1 sztuka
- majeranek suszony otarty – 3 g.
- miód lipowy – 5ml.
- sałaty ogrodowe – 50g
- rzodkiewki – 3 sztuki
- kalarepa – 1 sztuka
- mięta – 2 g
- czosnek – 1 ząbek
- ocet winny jabłkowy – 5 ml
- olej rośliny – 20 ml
- miód lipowy – 5 ml
- musztarda sarepska – 5 g
Przygotowanie
Kaszankę układamy na folii aluminiowej, otulamy ją młodymi cebulkami, pokrojonym w cząstki jabłkiem. Od razu dodajemy majeranek i polewamy miodem. Całość należy szczelnie zawinąć i ułożyć na grillu.
Mix ogrodowych sałat (rukola, sałata masłowa, lodowa, koper) rwiemy na kawałki i wrzucamy do misy, dorzucamy rzodkiewki, i kawałki kalarepy. Do osobnego naczynia wlewamy zimny olej rośliny, ocet winny jabłkowy, posiekaną miętę, posiekany czosnek, miód i musztardę sarepską. Całość blendujemy na gładki sos którym polewamy sałaty.