Slider

Grecka musaka

 

Musaka to przepyszna grecka zapiekanka, otulona aksamitnym sosem beszamelowym. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu. Jest jednak tego warta.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g chudego mielonego mięsa
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta chilli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru lub innego słodzidła
  • sól/ pieprz

 

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól/ pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego sera

Przygotowanie

Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy będą lekko złote, dodać mięso mielone.
Podsmażyć aż mięso zmieni kolor. Wlać wino. Dodać przyprawy i pomidory. Dobrze wymieszać, przykryć pokrywką. Dusić przez ok 20 minut na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Bakłażana pokroić w centymetrowe plastry. Posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Grillować z każdej strony na złoto. Można zamiast tego z powodzeniem podpiec go w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem.
Dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć plastrami bakłażana. Na nim ułożyć warstwę sosu, przykryć kolejną warstwą bakłażana, kolejną warstwą sosu i bakłażana.
Na patelni lub w garnku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko – cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści. Odstawić z ognia. Polać zapiekankę.
Tak przygotowany specjał piec przez ok 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (beszamel musi się ładnie przyrumienić).
Zamiast beszamelu można użyć pokrojonej w plastry mozzarelli lub sera halloumi.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close