Pieczeń ze schabu z żurawiną
Świątecznych przepisów nigdy za wiele! Dlatego mamy dla Was kolejna inspirację. Tym razem coś dla wielbicieli świątecznych pieczeni. Ten schab wyśmienicie smakuje z dodatkiem ciepłej żurawiny.
Składniki
- 250 g schabu
- 150 g pieczarek lub suszonych borowików
- 4 cebulki dymki
- sól
- olej
- słoik żurawiny lub borówki (brusznicy)
Przygotowanie
Grzyby drobno posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę, posól i wymieszaj.
Schab pokrój w cienkie plasterki, rozbij dokładnie na cienkie kotlety i doprawić solą z obu stron. Mięso jest łatwiejsze do krojenia, gdy jest lekko zamrożone.
Ułóż kotlet jeden obok drugiego tak, aby na siebie nachodziły. Równomiernie rozprowadź nadzienie i zwiń w roladę.
Jeśli nie chcesz jednej długiej rolady – każdy kotlet możesz zrobić oddzielnie. Roladki zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni przez 30- 45 minut. Podawaj z żurawiną lub borówką.