Slider

Pieczeń ze schabu z żurawiną

 

Świątecznych przepisów nigdy za wiele! Dlatego mamy dla Was kolejna inspirację. Tym razem coś dla wielbicieli świątecznych pieczeni. Ten schab wyśmienicie smakuje z dodatkiem ciepłej żurawiny.

Składniki

  • 250 g schabu
  • 150 g pieczarek lub suszonych borowików
  • 4 cebulki dymki
  • sól
  • olej
  • słoik żurawiny lub borówki (brusznicy)

Przygotowanie

Grzyby drobno posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę, posól i wymieszaj.

Schab pokrój w cienkie plasterki, rozbij dokładnie na cienkie kotlety i doprawić solą z obu stron. Mięso jest łatwiejsze do krojenia, gdy jest lekko zamrożone.

Ułóż kotlet jeden obok drugiego tak, aby na siebie nachodziły. Równomiernie rozprowadź nadzienie i zwiń w roladę.

Jeśli nie chcesz jednej długiej rolady – każdy kotlet możesz zrobić oddzielnie. Roladki zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni przez 30- 45 minut. Podawaj z żurawiną lub borówką.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close