Przekąska z gruszką i wędzoną polędwicą
Przekąska z gruszką, wędzoną polędwiczką i serem pleśniowym to nasza kolejna propozycja na wieczór w gronie najbliższych znajomych. Zestawienie słonego smaku naszej wędzonej polędwiczki z serem pleśniowym i słodkim aromatem gruszki to istny strzał w dziesiątkę. Spróbujcie koniecznie.
Składniki
- 2 dojrzałe gruszki
- niebieski ser pleśniowy np. Lazur
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- 150 g wędzonej polędwicy Kier
Przygotowanie
Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki. Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średniej grubości plasterki. Układamy je na dużym talerzu.
Na każdym kawałku owocu kładziemy po odrobinie rukoli. Przykrywamy ją 2 plasterkami polędwiczki i kawałkiem sera pleśniowego. Na górze układamy po połówce orzecha włoskiego. Przekąskę można dodatkowo polać sosem balsamicznym i oliwą.