Slider

Nadziewane kajzerki

 

Podczas karnawału idealnie sprawdzają się proste przepisy. Szczególnie w wersji na ciepło. Tutaj polecamy szybkie bułeczki nadziewane. Polubią je zarówno starsi, jak i mniejsi goście.

Składniki

  • 8 kajzerek
  • 2 łyżki masła
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 parówki
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • ½ puszki zielonego groszku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól / pieprz

Przygotowanie

Z bułek odcinamy górę i wydrążamy, aby utworzyć miseczkę (nie wyrzucamy – przydadzą się np. do kotletów mielonych).

Smarujemy od środka masłem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Parówki kroimy w plasterki, a jajka w grubą kostkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy tarty ser, odsączony groszek, sól, pieprz, natkę pietruszki. Boczek, cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem na patelni przez ok. 5 minut. Dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajko i łączymy z pozostałymi składnikami.

Nakładamy farsz do bułek mocno ubijając. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż staną się lekko złote).

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close