Slider

Kiszka ziemniaczana z sosem tzatziki

 

Jak p rzygotowujecie kiszkę ziemniaczaną? Pewnie większość z Was po prostu „kładzie ją na ruszt” i czeka, aż ciepło wydobędzie z niej to, co najlepsze.

Krzysztof Bielawski przekona Was jednak, że warto w jej przygotowanie włożyć nieco więcej wysiłku. Ten przepis jest wprost idealny dla wszystkich, którzy KIERują się smakiem.

Oto przepis na kiszkę ziemniaczaną otuloną w plastrach wędzonego boczku i podawaną z sosem tzatziki i pieczonym ziemniakiem aromatyzowanym tymiankiem.

Składniki

  • kiszka ziemniaczana – 1 sztuka
  • boczek wędzony parzony – 5 cienkich plastrów
  • ziemniaki – 2 sztuki średniej wielkości
  • jogurt naturalny typu greckiego – 1 sztuka
  • czosnek – 4 ząbki
  • ogórek świeży gruntowy – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – 10 ml.
  • sól, pieprz – do smaku
  • tymianek – 2 gałązki
  • koper – 1 gałązka

Przygotowanie

Kiszkę ziemniaczaną, zawijamy w plastry boczku, następnie układamy na rozgrzanym grillu, opiekając ją równomiernie z każdej strony, tak aby boczek się przypiekł, a kiszka była ciepła w środku. Dla lepszego aromatu można sypnąć parę wiórek olchowych w popiół grilla.
Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy na sicie, solimy i zostawiamy na ok. 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki , doprawiamy solą, pieprzem dobrze posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek a pod koniec dorzucamy odciśnięte ogórki i całość mieszamy ze sobą.
Ziemniaki należy dobrze umyć i wyszorować , układamy osobno każdy z nich na foli spożywczej, dodajemy gałązkę tymianku, odrobinę oliwy, rozgnieciony czosnek sól i pieprz. Całość należy szczelnie zawinąć folią i włożyć w rozgrzany popiół.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close