Kiszka ziemniaczana z sosem tzatziki
Jak p rzygotowujecie kiszkę ziemniaczaną? Pewnie większość z Was po prostu „kładzie ją na ruszt” i czeka, aż ciepło wydobędzie z niej to, co najlepsze.
Krzysztof Bielawski przekona Was jednak, że warto w jej przygotowanie włożyć nieco więcej wysiłku. Ten przepis jest wprost idealny dla wszystkich, którzy KIERują się smakiem.
Oto przepis na kiszkę ziemniaczaną otuloną w plastrach wędzonego boczku i podawaną z sosem tzatziki i pieczonym ziemniakiem aromatyzowanym tymiankiem.
Składniki
- kiszka ziemniaczana – 1 sztuka
- boczek wędzony parzony – 5 cienkich plastrów
- ziemniaki – 2 sztuki średniej wielkości
- jogurt naturalny typu greckiego – 1 sztuka
- czosnek – 4 ząbki
- ogórek świeży gruntowy – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 10 ml.
- sól, pieprz – do smaku
- tymianek – 2 gałązki
- koper – 1 gałązka
Przygotowanie
Kiszkę ziemniaczaną, zawijamy w plastry boczku, następnie układamy na rozgrzanym grillu, opiekając ją równomiernie z każdej strony, tak aby boczek się przypiekł, a kiszka była ciepła w środku. Dla lepszego aromatu można sypnąć parę wiórek olchowych w popiół grilla.
Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy na sicie, solimy i zostawiamy na ok. 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki , doprawiamy solą, pieprzem dobrze posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek a pod koniec dorzucamy odciśnięte ogórki i całość mieszamy ze sobą.
Ziemniaki należy dobrze umyć i wyszorować , układamy osobno każdy z nich na foli spożywczej, dodajemy gałązkę tymianku, odrobinę oliwy, rozgnieciony czosnek sól i pieprz. Całość należy szczelnie zawinąć folią i włożyć w rozgrzany popiół.