Stek z karkówki ze szparagami
Mamy dla Was propozycję nie do odrzucenia. Niech w tym roku na „pierwszy ogień” wjeździe u Was stek z karkówki wieprzowej marynowany żółtym curry, imbirze i sosie worcester – podawany na grillowanych szparagach. To istna smakowa rewolucja, którą przygotował dla Was nasz mistrz kuchni – Krzysztof Bielawski.
Składniki
- karkówka wieprzowa – 200 g
- curry – 2 g
- olej – 10 ml
- sos worcester – 5 ml
- świeży imbir – 2 g
- sól, pieprz – 2 g
- skórka z cytryny – 2 g
- zielone szparagi – 5 szt.
Przygotowanie
Stek z karkówki lekko rozbijamy i nacinamy, następnie mięso marynujemy w curry, sosie, tartym imbirze dodajemy olej aby łatwiej było natrzeć mięso, dodajemy sól i pieprz.
Mięso układamy na grillu, grillujemy ok 15-20 minut na średnim ogniu.
Szparagi należy dobrze umyć i odciąć zdrewniałe cześć nacieramy je oliwą i skórką z cytryny następnie układamy na grillu i lekko solimy.