Grillowane finger food
Karkówka, drób, ryby a nawet warzywa – to już swego rodzaju grillowa klasyka. Co innego grillowane finger food. Sprawdzają się na każdym przyjęciu, gdyż nie potrzeba do nich żadnych sztućców – jemy je palcami.
Ananas w boczku
Składniki
- Ananas
- 20 cienkich plasterków boczku
Przygotowanie
Świeżego ananasa obieramy ze skóry. Przekrawamy pionowo na pół i kroimy w ósemki. Pozbywamy się z każdej cząstki twardego rdzenia. Każdy kawałek nabijamy na patyczek do szaszłyka i owijamy w cienki plaster boczku.
Koreczki z kurczaka i brzoskwini
Składniki
- pierś z kurczaka
- 4 brzoskwinie
- mały jogurt naturalny
- łyżka przyprawy curry
- szczypta soli
Przygotowanie
Piersi kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do miski. Jogurt mieszamy z curry i polewamy nim mięso. Dokładnie łączymy i odstawiamy do przegryzienia na ok. pół godziny do lodówki. Brzoskwinie kroimy w ósemki. Nabijamy naprzemiennie z kurczakiem na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu na złoto.
Papryczki faszerowane serkiem w boczku
Składniki
- 3 duże kolorowe papryki lub 12 małych papryczek (mogą być też papryczki jalapeno)
- 150 g kremowego serka
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 12 cienkich plasterków boczku
- sól / pieprz
Przygotowanie
Serek mieszamy z tartym serem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli mamy male papryczki kroimy je na pół, jeśli mamy duże kroimy je na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne. Połowę papryczek smarujemy obficie serkiem i przykrywamy drugą częścią, tworząc „kanapkę”. Owijamy plasterkiem boczku. Pieczemy na grillu na złoto.