Szaszłyki z karkówki
Ta propozycja powinna przypaść do gustu szczególnie Panom – bo chyba oni należą d o większych amatorów szaszłyków z karkówki. Chyba, że się mylimy? Lubicie takie kombinacje, Drogie Panie?
Składniki
- 2 kolorowe papryki
- czerwona i biała cebula
- 20 suszonych śliwek
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 250 g karkówki lub szynki
- przyprawa do kebaba lub gyrosa
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Mięso kroimy w cienkie plastry, a potem w kostkę. Posypujemy przyprawą i polewamy olejem. Zostawiamy na ok. godzinę w lodówce do zamarynowania.
W tym czasie kroimy papryki w dużą kostkę, a cebulę przekrawamy na 4 części i rozdzielamy piórka. Plastry boczku przecinamy na pół i owijamy nimi suszone śliwki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie zabieramy się za robienie szaszłyków. Na patyk nabijamy naprzemiennie mięso, śliwki w boczku i warzywa.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy, aż mięso będzie miękkie i nabierze złocistego koloru. Pod koniec możemy podwyższyć temperaturę do 220 stopni i włączyć opcje opiekacza, by szaszłyki przyrumieniły się jak na grillu. Podajemy z ulubionymi sosami.