Slider

Szaszłyki z karkówki

 

Ta propozycja powinna przypaść do gustu szczególnie Panom – bo chyba oni należą d o większych amatorów szaszłyków z karkówki. Chyba, że się mylimy? Lubicie takie kombinacje, Drogie Panie?

Składniki

  • 2 kolorowe papryki
  • czerwona i biała cebula
  • 20 suszonych śliwek
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 250 g karkówki lub szynki
  • przyprawa do kebaba lub gyrosa
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Mięso kroimy w cienkie plastry, a potem w kostkę. Posypujemy przyprawą i polewamy olejem. Zostawiamy na ok. godzinę w lodówce do zamarynowania.

W tym czasie kroimy papryki w dużą kostkę, a cebulę przekrawamy na 4 części i rozdzielamy piórka. Plastry boczku przecinamy na pół i owijamy nimi suszone śliwki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie zabieramy się za robienie szaszłyków. Na patyk nabijamy naprzemiennie mięso, śliwki w boczku i warzywa.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy, aż mięso będzie miękkie i nabierze złocistego koloru. Pod koniec możemy podwyższyć temperaturę do 220 stopni i włączyć opcje opiekacza, by szaszłyki przyrumieniły się jak na grillu. Podajemy z ulubionymi sosami.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close