Schab z borowikami
Lubicie klasyczne smaki? Zatem sposoba się Wam nasz przepis na smakowity schab z udziałem świeżych borowików.
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- sól i pieprz
- do namoczenia: mleko
- do obtoczenia: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 5 łyżek zmielonych suszonych grzybów (dowolnych)
- do smażenia: 6 łyżek masła klarowanego lub smalcu
Przygotowanie
Schab pokroić na cienkie plastry i roztłuc dobrze tłuczkiem. Namoczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej przez noc).
Mięso osuszyć ręcznikiem, delikatnie posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej, wymieszanej z mielonymi suszonymi grzybami.
Suszone grzyby najwygodniej zmielić w młynku do kawy.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu – na złoty kolor z obu stron. Aby wzmocnić smak grzybów podawać z obsmażonymi na maśle świeżymi borowikami.