Slider

Schab z borowikami

 

Lubicie klasyczne smaki? Zatem sposoba się Wam nasz przepis na smakowity schab z udziałem świeżych borowików.

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • do namoczenia: mleko
  • do obtoczenia: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 5 łyżek zmielonych suszonych grzybów (dowolnych)
  • do smażenia: 6 łyżek masła klarowanego lub smalcu

Przygotowanie

Schab pokroić na cienkie plastry i roztłuc dobrze tłuczkiem. Namoczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej przez noc).
Mięso osuszyć ręcznikiem, delikatnie posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej, wymieszanej z mielonymi suszonymi grzybami.
Suszone grzyby najwygodniej zmielić w młynku do kawy.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu – na złoty kolor z obu stron. Aby wzmocnić smak grzybów podawać z obsmażonymi na maśle świeżymi borowikami.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close