Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe, otoczone kremowym sosem grzybowym, będą nie lada gratką dla wszystkich miłośników jesiennych smaków.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 150 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 duże świeże borowiki lub garść suszonych
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie
Mięso kroimy w centymetrowej grubości plastry i nacieramy solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę z czosnkiem. Wrzucamy pokrojone grzyby (jeśli używamy suszonych namaczamy je wcześniej w wodzie) i dusimy wszystko razem pod przykryciem.
Przekładamy do rondelka, a na patelnię wrzucamy pozostałe masło i mięso. Obsmażamy z każdej strony na złoto. Przekładamy do garnka i zalewamy wszystko śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.
Dusimy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Smakują doskonale z kaszą lub makaronem.