Slider

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym

 

Polędwiczki wieprzowe, otoczone kremowym sosem grzybowym, będą nie lada gratką dla wszystkich miłośników jesiennych smaków.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 duże świeże borowiki lub garść suszonych
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie

Mięso kroimy w centymetrowej grubości plastry i nacieramy solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę z czosnkiem. Wrzucamy pokrojone grzyby (jeśli używamy suszonych namaczamy je wcześniej w wodzie) i dusimy wszystko razem pod przykryciem.

Przekładamy do rondelka, a na patelnię wrzucamy pozostałe masło i mięso. Obsmażamy z każdej strony na złoto. Przekładamy do garnka i zalewamy wszystko śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.

Dusimy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Smakują doskonale z kaszą lub makaronem.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close