Slider

Domowy kebab

 

Sceptyków kebabu mamy chyba w Polsce niewielu. Jego smak często kojarzy nam się z latem lub szybką opcją na obiad. Okazuje się, że wyczarowanie go w domu nie wymaga również zbyt wiele wysiłku. Można podać go w bułce lub z porcją warzyw w postaci frytek z batatów. W każdej opcji smakuje obłędnie.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • Opakowanie przyprawy do kebaba/ gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • ½ dużego ziemniaka
  • 3-4 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w cienkie półcentymetrowe plastry. Przyprawę mieszamy z olejem i wmasowujemy dokładnie w każdy kawałek mięsa. Zostawiamy na noc w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem kładziemy pół ziemniaka i wbijamy w niego 3 lub 4 patyczki do szaszłyków. Nabijamy na nie plastry mięsa. Jeśli karkówka była dość spora- kotlety kroimy na pół i dopiero nabijamy na patyki. Pieczemy ok 45- 60 minut w piekarniku.

Kiedy mięso będzie gotowe kroić pionowo bardzo ostrym nożem w cienkie plastry. Podawać z frytkami z batatów lub pieczonymi ziemniakami. Dobrze smakuje również w picie w picie, koniecznie w asyście ulubionego sosu.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close