Slider

Wolno pieczony boczek

 

Niektóre aromaty warto wydobywać powoli. Dzięki temu nasze potrawy nabierają wyrazistego smaku. Spróbujcie koniecznie wolno pieczonego boczku. Idealnie sprawdza się jako danie obiadowe, bądź na zimno – jako wędlina.

Składniki

  • 1–1 i 1/2 kg surowego boczku ze skórą
  • 3–4 ząbki czosnku
  • sól l pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • cebula pokrojona w plasterki

Przygotowanie

Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą. Nacieramy dokładnie boczek, oprószamy pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim, majerankiem roztartym w dłoniach. Następnie obkładamy liśćmi laurowymi i cebulą. Zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 24h.

W brytfannie lub wolnowarze, na spodzie, układamy cebulę z przyprawami a na tym układamy boczek. Przykrywamy i pieczemy 3–4 godz. w temp. 120–130°C.

Jeśli korzystamy z wolnowaru ustawiamy go na HIGH na 4h. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close