Slider

Zapiekana biała kiełbasa

 

Biała kiełbasa i chrzan to zestawienie idealne. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. KIERując się smakiem i poszukiwaniem nowych rozwiązań, przygotowaliśmy dla Was przepis na kiełbasę zapiekaną. Warto go wypróbować.

Składniki

  • 500 g Białej Surowej z Szynki Kier
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki chrzanu (najlepiej świeżego)
  • sól
  • pieprz
  • świeży majeranek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

W dużym rondlu zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień na minimum, aby nie wrzała, a były w niej bąbelki niczym w wodzie gazowanej. Wkładamy kiełbasę i parzymy przez ok. 10 minut. Wyjmujemy ją z wody, osuszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy, aż ładnie się przyrumieni.

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na oleju, na małym ogniu. Dolewamy śmietanę, dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pierzem i majerankiem.

Sos wlewamy do kiełbasy i zapiekamy razem, aż wszystko przypiecze się na złoto.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close